ΠΡΟΠΟΛΗ

Γνωρίζατε ότι το μέλι δεν είναι το μόνο προϊόν που παράγουν οι μέλισσες;

Οι μέλισσες παράγουν επίσης μία κολλώδη ουσία που ονομάζεται πρόπολη.

Την συλλέγουν από βελονόφυλλα και αειθαλή φυτά και την επεξεργάζονται προσθέτοντας κερί, γύρη και ένζυμα μέχρι να πάρει την τελική κολλώδη μορφή της.

Την χρησιμοποιούν για να κλείνουν ρωγμές και τρύπες για την προστασία της κυψέλης από εχθρούς και καιρικές συνθήκες ,καθώς και για απολύμανση του εσωτερικού των κηρήθρων όπου φιλοξενούνται οι γόνοι, το μέλι και η γύρη.

Η πρόπολη έχει περίεργη χημική σύσταση και έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 300 χημικές ενώσεις, ανάλογα με την τοποθεσία που βρίσκονται τα μελίσσια.

Η πλειοψηφία αυτών των ενώσεων είναι μορφές πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες και τις βλάβες στο σώμα.

Από την αρχαιότητα οι Έλληνες την χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία των αποστημάτων, οι Ασσύριοι την έβαζαν σε πληγές και όγκους για να καταπολεμήσουν την μόλυνση και οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για να ταριχεύουν μούμιες.

Η πρόπολη περιέχει τις πολυφαινόλες που ονομάζονται φλαβονοειδή και θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριακές, αντιικές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Έρευνες έδειξαν ότι η πρόπολη έχει μια ειδική ένωση που ονομάζεται pinocembrin, ένα φλαβονοειδές που δρα ως αντιμυκητιακό. Αυτές οι αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες καθιστούν την πρόπολη χρήσιμη στην επούλωση των πληγών, όπως τραυματικά εγκαύματα, στοματικά τραύματα, επιχείλιο έρπη και έρπη των γεννητικών οργάνων.

Οι ιδιότητες της πρόπολης

Σύμφωνα με μελέτες η πρόπολη παίζει ρόλο και στην θεραπεία καρκίνων ως συμπληρωματική και όχι ως μοναδική θεραπεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες, μερικές από τις αντικαρκινικές επιδράσεις της ουσίας είναι:

·       Εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

·       Μειώνει την πιθανότητα τα κύτταρα να γίνουν καρκινικά.

·       Μπλοκάρει μονοπάτια που εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα να σηματοδοτήσουν το ένα το άλλο.

Η πρόπολη είναι μία μη υδατοδιαλυτή ουσία, διαλύεται σε αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα ποτοποιίας) και έτσι παράγεται το βάμμα πρόπολης.

 

Δοσολογία:

·      15-30 σταγόνες βάμματος σε μισό ποτήρι νερό, γάλα ή τσάι έως 3 φορές τη μέρα, μισή ώρα πριν το γεύμα. Προτείνετε η σταδιακή αύξηση της ποσότητας κυρίως για ανθρώπους με αλλεργία στα προϊόντα κυψέλης.

·      Εξωτερική χρήση με επάλειψη 2-3 φορές την ημέρα στο πάσχον μέρος.

Για οποιαδήποτε χρήση, συμβουλευτείτε προηγουμένως τον γιατρό σας.

Πηγή: Healthline.com

Άρτης 8, 190 16
Αρτέμιδα Αττικής
229 408 9700
697 463 0270

Created by Advalue

Photography by Spyros Perakis

© Artemis Honey
All rights reserved
0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
      Κουπόνι