Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι το ακατέργαστο μέλι;

Το ακατέργαστο μέλι είναι το μέλι όπως βγαίνει κατευθείαν από την κερήθρα, χωρίς καμία επεξεργασία ή παστερίωση. Έτσι διατηρεί όλα τα θρεπτικά του συστατικά.

Το μέλι που διατίθεται στο εμπόριο είναι συνήθως θερμικά επεξεργασμένο και σε πολλές περιπτώσεις γίνεται ανάμιξή του με μέλια χαμηλής ποιότητας ή και αμφιβόλου προέλευσης.

Οι θεραπείες που διενεργούνται από εμάς αφορούν βιολογικές μεθόδους προκειμένου να μην επηρεάζεται η ποιότητα του προϊόντος. Άλλωστε σε κάθε παρτίδα μελιού αποστέλλεται από εμάς δείγμα για ανάλυση στο τμήμα χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα καταναλώσουμε ένα μέλι που θα αντιστοιχεί στα υψηλά ποιοτικά πρότυπα τα οποία έχουμε ορίσει.

Συλλέγεται ηθικά όλο το μέλι;

Στη Μελισσοκομία Αρτέμιδος είμαστε κάθετα αντίθετοι στην κάθε λογής βία εναντίον των ζώων και φυσικά εναντίον των εντόμων. Άλλωστε για εμάς οι μέλισσες είναι μέλη της οικογένειας μας.

Σε αρκετές εκμεταλλεύσεις οι μέλισσες ταΐζονται με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης προκειμένου να συλλέγεται σχεδόν όλο το μέλι και να αυξάνεται η κερδοφορία. Αυτό για εμάς είναι ηθικά μη αποδεκτό.

Οι μέλισσες μαζεύουν και αποθηκεύουν το μέλι για να το καταναλώσουν οι ίδιες όταν θα έχουν αυτή την ανάγκη.

Φιλοσοφία μας είναι να συλλέγουμε το περίσσευμα του μελιού και να αφήνουμε πάντοτε ικανά αποθέματα προκειμένου να έχουν να καταναλώσουν οι ίδιες όταν το χρειαστούν. Άλλωστε είμαστε της άποψης ότι για την υγεία και ευημερία των μελισσιών μας, καμία ζάχαρη δεν μπορεί να αντικαταστήσει το μέλι.

Γιατί κρυσταλλώθηκε το μέλι μου;

Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μια φυσική διαδικασία. Το μέλι περιέχει μικροσωματίδια γύρης και πρόπολης, τα οποία σε θερμοκρασίες κάτω των 20 βαθμών Κελσίου δημιουργούν μικροσκοπικούς κρυστάλλους.

Στα περισσότερα εμπορικά μέλια γίνετε υψηλό φιλτράρισμα με ταυτόχρονη θέρμανση του μελιού, προκειμένου να γίνει λεπτόρρευστο και έτσι να συγκρατούνται τα μικροσωματίδια. Αυτό όμως μειώνει τις φυσικές ιδιότητες του μελιού.

Εμείς χρησιμοποιούμε χονδρή σήτα, η οποία κατακρατεί μόνο τα κομμάτια κεριού και τις ακαθαρσίες που τυχόν θα υπάρχουν, με αποτέλεσμα το μέλι να είναι πλήρως ακατέργαστο.

Στην περίπτωση κρυστάλλωσης του μελιού βάζουμε το βάζο σε μπεν μαρί και προσέχουμε η θερμοκρασία μέσα στο μέλι να μην υπερβεί τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Από πού προέρχεται το μέλι σας;

Βάση μας είναι η Αρτέμιδα Αττικής όπου ξεχειμωνιάζουν τα μελίσσια μας στα δύο μελισσοκομία που διαθέτουμε.

Έχουμε επιλέξει όμως τη νομαδική μελισσοκομία, προκειμένου να συλλέγουμε διάφορα είδη μελιών. Ευτυχώς η Ελληνική επικράτεια μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε τις άνω των 7.000 ανθοφορίες από βότανα, άνθη και δέντρα. Αρκετά από αυτά είναι φυτά που υπάρχουν μόνο στον Ελλαδικό χώρο. Αυτός είναι και ο λόγος που το Ελληνικό μέλι είναι θρεπτικό και έχει εξαίσιο άρωμα και γεύση.

Πώς αποθηκεύω και χρησιμοποιώ το μέλι μου;

Το αγνό μέλι πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία και πάντα ερμητικά κλειστό. Το μέλι έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία και τις οσμές.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του, σε φαγητά, ποτά ή ροφήματα. Όπως και να το χρησιμοποιήσετε, το μόνο αναμφισβήτητο είναι η θρεπτική του αξία και η ιδιαίτερη γεύση του.

Καλό θα είναι όταν χρησιμοποιείται σε ζεστά ροφήματα να περιμένουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία τους ώστε το μέλι να μην χάσει καμία από τις θρεπτικές του ιδιότητες.

Τέλος θα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη, που πιθανόν χρησιμοποιείτε στον καφέ ή σε οποιοδήποτε άλλο ρόφημά σας ή ακόμη και γλυκό σας, με μέλι. Είναι πολύ πιο γευστικό και σίγουρα πολύ πιο ωφέλιμο. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η ζάχαρη είναι η «τροφή» των καρκινικών κυττάρων.

Το Ελληνικό μέλι έχει διαφορά με το διάσημο Manuka;

Το μέλι Manuka είναι ένα μέλι που συλλέγεται στη Νέα Ζηλανδία, από τα άνθη ενός είδος τσαγιού που ονομάζεται Manuka. To Manuka είναι παγκοσμίως γνωστό για την αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική του δράση. Οι επενδύσεις που έγιναν για έρευνα και το καλό μάρκετινγκ συντέλεσαν ώστε το Manuka να χαρακτηριστεί παγκόσμια σαν το πιο αντιοξειδωτικό μέλι.

Η Κα Χρυσούλα Τανανάκη, επίκουρη καθηγήτρια και επικεφαλής του εργαστηρίου μελισσοκομίας και σηροτροφίας στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, στο 1ο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας ανέφερε ότι στο εργαστήριο του ΑΠΘ εξετάστηκαν 48 μέλια, ανάμεσα τους και το Manuka και σαν το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό μέλι αναδείχθηκε το μέλι της βελανιδιάς και ακολουθούν το έλατο, το ερείκι, η καστανιά και το πεύκο.

Τι σημαίνει όταν λέμε ότι το μέλι έχει αντιοξειδωτική δράση;

Το μέλι, ως ισχυρό τροφικό αντιοξειδωτικό, δρα εναντίων των ελεύθερων ριζών οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν εφυλισμό των κυττάρων και να δημιουργήσουν καρκινικούς όγκους. Το μέλι μπορεί να προλάβει τις ασθένειες. Η αντιβακτηριδιακή του δράση οφείλεται στο υπεροξείδιο του υδρογόνου που δημιουργείται από τη διάσπαση γλυκόζης που περιέχει.

Άρτης 8, 190 16
Αρτέμιδα Αττικής
229 408 9700
697 463 0270

Created by Advalue

Photography by Spyros Perakis

© Artemis Honey
All rights reserved
0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
      Κουπόνι